Implementation

Door Hannah Ackermans

Queering the City of Literature is een experimenteel literair project waarbij we op een nieuwe manier naar zowel teksten als de stad kijken. Wat betreft de vorm van het project halen we inspiratie uit het werk Implementation.

Implementation (2004-2006) is een stickerroman geschreven en ontworpen door Nick Montfort en Scott Rettberg, en heeft een combinatie van persoonlijke en politieke thematiek van oorlog, liefde, terreur, en Amerikaans imperialisme. De tekst werd opgeknipt in fragmenten die op losse stickers werden gedrukt en vervolgens door de auteurs en vrijwillige participanten over de hele wereld op openbare plekken werden geplakt. Op deze manier konden mensen ook zonder context van het werk met de teksten in aanraking komen omdat ze toevallig een sticker tegenkwamen. De geplaatste stickers werden door deelnemers gefotografeerd en op de website van Implementation geplaatst. Dit leidde uiteindelijk tot dit mooie fotoboek (de online preview bevat het hele boek), waarin je de teksten in de ‘juiste’ volgorde kunt lezen, verspreid over de hele wereld.

Het verspreiden van literaire teksten in de publieke ruimte leidt tot een mooi effect: je gaat met andere ogen kijken naar zowel de tekst als de stad. Neem bijvoorbeeld de tekst in de header van deze blogpost, die iemand bij een haven heeft geplakt. De link tussen de tekst en de locatie is meteen duidelijk; als je een tekst over piraten hebt, past dat goed op een plek met boten en water. Toch heeft de tekst het niet over een haven en zul je als je in een haven bent niet meteen aan piraten denken. Deze connectie ontstaat door het doel om je tekst op een gepaste plaats te plakken.

De inhoud van de QtCoL teksten van Mounir Samuel, Olave Basabose, en Aafke Romeijn blijven tot 22 juni nog even geheim. We hebben ze de boodschap meegegeven bij het schrijven na te denken over de wisselwerking tussen een queer lichaam en de stad. De vorm van de teksten is geinspireerd op Implementation, met als belangrijk verschil dat de tekstfragmenten niet op stickers staan, maar op gelamineerde kaartjes die we met kleurige lintjes kunnen vastmaken aan lantaarnpalen, de hekken langs de gracht, en op andere oppervlakten en objecten in de stad.

Als deelnemers mogen jullie de tekstfragmenten verspreiden en ook wij vragen jullie om daar foto’s van te maken en dezen te delen via Instagram, Twitter, Facebook, of WhatsApp (whatever works for you) met de hashtag #qtcol. Zo kunnen we de foto’s verzamelen en een fotoboekje maken dat we in september zullen presenteren.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s